Käyntiin

Ensikäynnistys sujui vähän turhankin helposti. Kun pumppua oli ensin pyöritelty jonkin aikaa linjaston täyttämiseksi, kone hörähti käyntiin heti ensimmäisellä yrityksellä. Myös säädöt tuntuivat vaikuttavan juuri kuten pitikin. Ajaminen ei sitten sujunutkaan niin mainiosti. Kone ei halunnut käydä juuri ollenkaan välillä 2000-3000rpm, eikä säätöyrityksistä ollut mitään apua. Syyksi paljastui kierroslukusignaalissa olevat häiriöt, joiden ansiosta ohjain luuli koneen pyörivän 20000rpm vauhtia. Ongelma ratkesi lisäämällä reilusti signaalin suodatusta.

 

Sitten olikin vuorossa runsaasti säätämistä. Tehokkaimmaksi tavaksi muodostui datalogin kerääminen läppärille ajamalla halutuilla kierros- ja kuormitusalueilla ja sitten logiin tallentuneiden lambda-arvojen perusteella kartan muokkaaminen. Tähän on olemassa myös apuohjelma, joka laskisi login perusteella säädöt. Jostain syystä tämä ohjelma ei minun kohdallani toiminut oikein toivotulla tavalla. Vähitellen säädöt alkoivat asettua kohdalleen normaaleilla käyttöalueilla. Huipputehojen säätäminen oli kuitenkin hankalaa, koska liikenteen joukossa ei kovin paljoa viitsi ajella reilummilla tehoilla, ainakaan pitempiä aikoja. Käytössä oleva normaali lambda-anturi ei myöskään sovellu kovin hyvin huipputehojen hakemiseen, koska mittaustarkkuus putoaa rajusti mentäessä pois ideaaliseoksen alueelta. Siispä tarvittiin dynoajoa. Paikaksi valikoitui Hollolasta löytyvä P&J Power, lähinnä aikaisempien hyvien kokemusten perusteella. Koska säädöt alivat jo valmiiksi siedettävällä tasolla ja säätäminen alkoi olla kohtuullisesti hallussa, saatiin säädöt kohdilleen jo tunnin ajolla. Tehot olivat kasvaneet yllättävän paljon, aikaisempaan verrattuna huipputehot kasvoivat 14hp ja ennen kaikkea vääntöä tuli keskikierroksille reilusti lisää.

 

Tähän mennessä ruiskun kanssa on ajeltu reilu 3000km, eikä merkittäviä ongelmia ole ilmennyt. Lisääntynyt vääntö on selkeästi havaittavissa jokapäiväisessä ajossa, kulutuskin tuntuisi hiukan laskeneen. Säätämistä riittää edelleen, pintakaasulla ajettaessa joillain kierroksilla esiintyy hienoista nykimistä, kulutusta voisi myös yrittää optimoida pitemmälle.

 

Tekninen yhteenveto

Pyörä: Suzuki GSX1100E vm. -83/85

Moottori: rivi-4, 1074cc, 16V, DOHC

Ruiskun ohjain: Megasquirt, piirilevy täysin uudelleensuunniteltu, kytkennässä myös vähäisiä muutoksia

Läppärungot: Kawasaki GPZ1100, 4 x 34mm

Suuttimet: Kawasaki GPZ1100, 200cc/min, impednanssi n.2,5Ohm, avautumisaika 1,2ms

Bensapumppu ja paineensäädin: Kawasaki GPZ1100

Lambda-anturi: Bosch, lämmitettävä, 4-johtoinen

 

Ohjaimen kytkentäkaavio

Piirilevyn layout-kuvat

 

Kysymykset ja kommentit: arttuh<at>iki<piste>fi